Az őszi szezonban, főleg német nyelvterületen igazi kultusza van a különféle sütőtökleveseknek, azaz a Kürbissuppe-nek. Kóstoltam több helyen, többfélét is különböző feltétekkel Németországban és Ausztriában. Végül leszűrődött bennem, milyen az a sütőtökleves, ami igazán ízlik nekem – ezt próbálom azóta is reprodukálni.
A szokásos szakirodalmazással, azaz a neten történő receptkeresgéléssel kezdve azt tapasztaltam, hogy a magyar receptoldalak, de még a német oldalak legtöbbje is egy meglehetősen egyszerű, mondhatnám primitív receptet közöl, ami gyakorlatilag felkockázott sütőtök (plusz répa, krumpli, meg ezmegaz, horribile dictu: narancs) megfőzéséből és pürésítéséből áll - nem ezt keresem, nem ezt az ízt várom.
Biztosan kialakult bennetek is pár év főzőcskézés után az a képesség, hogy már a receptleírás olvasásakor el tudjátok képzelni, szinte érzitek az adott étel ízét. (Fejben főzés?) És ha nincs meg pontosan az az íz, amit keresünk, akkor összegyúrjuk a recepteket és persze improvizálunk.
Az én sütőtöklevesem forrásai: egy spanyol recept (Crema de calazaba), Jamie Oliver több receptje és saját kútfő. Olvassátok és próbáljátok ki.
Csirke alaplevem nem volt készen, de szerencsére akadt egy kilós házi csirkém. A csirke aprólékát, fejét, lábát, hátát-farát feltettem főni kb. másfél liter vízben, zöldségekkel. Leszűrtem – ebből még maradni fog, kihűlés után dobozban mélyhűtve jó alapanyag lesz máskorra.
Két darab sült töknek levágtam a héját és felkockáztam. Egy kisebb fazékba kevés olivaolajat töltöttem, néhány levélke rozmaringot, gerezd fokhagymát, néhány hagymakarikát és sárgarépacsíkot pirítottam rajta 1-2 percig, majd rákerültek a sülttök-kockák és kb. 1 liternyi csirke-alaplé. Picit megsóztam és 30 percig fedő alatt kisebb lángon főni hagytam.
Ezután kipróbált botmixerem segítségével péppé turmixoltam a levest. A sűrűsége pontosan megfelelő lett. Megkóstoltam és csak egy pici sót adtam még hozzá – ezzel a leves el is készült. Nem kell bele tejszín, mert anélkül is selymes állagú lett, sem rántás, sem habarás, és cukor sem szükséges hozzá – tulajdonképpen egy nagyon egészséges levest sikerült készíteni.
Ezután következett a parmezános kruton elkészítése. Egy nagyobb sajtos stanglit ferdén felszeleteltem és olivaolajjal a szeletek mindkét oldalát megspricceltem. A grill alá tettem 1-1 percre enyhén megpirítani. Ezután frissen reszelt parmezánsajttal gazdagon megszórtam és visszaraktam a grillsütőbe kb. kettő percre. Ekkor már érdemes odalesni, meg ne égjenek a finomságok.
Isteni illattal kerültek elő a krutonok – jöhetett a tálalás. A csészébe kitálalt sütőtök-krémlevesre egy csík hidegen préselt tökmagolajat raktam és mellé tálaltam két szelet parmezános krutont.
Erősebb gyomrúaknak vékony csík ropogósra pirított bacon vagy sonka is kerülhet a leves tetejére, esetleg pár szem pirított tökmag vagy olivaolajon pirított néhány zsályalevélke.